google
1999 Ağustos’unda San Fransisco’da Pyra Labs adında ufak bir şirket olarak kurulan Blogger, 2002 yılında Google tarafından satın alınmasıyla dünya çapında en önemli blog servislerinden biri olmayı başardı.

Geçtiğimiz yıl 10. yılını dolduran ve günden güne gelişmekte olan bu popüler blog servisinden bahsedecek olursak…

Blogger öncelikle isteyen herkesin blogu olabileceği fikrinden yola çıkıyor. Blogger’da bir blog sahibi olmak için herhangi bir ücret ödemek ya da karmaşık bir üyelik sürecinden geçmek gerekmiyor. Bunun için bir Gmail hesabınız olması yeterli. http://www.blogger.com üzerinden Gmail hesabınızla giriş yaptığınız takdirde hemen blogunuzu oluşturabilmeniz mümkün.

Blogger’a giriş yaptıktan sonra kendinize, “isim.blogspot.com” şeklinde bir site ismi seçiyorsunuz, bu sayede blogunuz oluşturuluyor ve direk panele yönlendiriliyorsunuz.

Panel içerisinde kendinize özgü bir çok değişiklik yapmanız mümkün. İlk açtığınızda blogunuz 2 kolonlu olarak karşınıza çıkıyor ancak Blogger’da yer alan ya da çeşitli sitelerden bulabileceğiniz bir çok blog teması sayesinde bu şablonu 4 kolona kadar yükseltmeniz, kendi widgetlarınızı yerleştirmeniz, background, yazı stili gibi tüm detayları kendi isteğinize göre belirlemeniz mümkün. Yani blogger size tamamen kişiselleştirilmiş bir blog oluşturmanız için tüm imkanları veriyor.

Peki neden Blogger kullanalım?

Öncelikle bahsettiğimiz gibi Blogger bedava bir hizmet, kullanmak için Gmail hesabınızın olması yeterli.
Bir hesap üzerinden birden fazla blog açabilme imkanı veriyor.

SEO kurumlu olduğu için, ek SEO işlemleriyle uğraşmadan kısa sürede Google’da üst sıralarda yer alabilme şansına sahip oluyorsunuz.

20 dakika içerisinde indekslenme yapılıyor.

Kullanımı kolay yönetim sayfaları ve kontrol paneli sayesinde profesyonel bir blogu kolayca oluşturmanızı sağlıyor.

Host veya domainlerle uğraşmanız gerekmiyor. Örneğin WordPress kullanıyorsanız büyük olasılıkla bir domain ve hostunuzun olması ve bu hostun WordPress sistemiyle uyumlu olması gerekiyor.

Sistem sizden gereksiz olduğunu düşündüğünüz adres, telefon, aktivasyon gibi bilgiler istemiyor.

Sayfanıza hiç bir şekilde reklam yerleştirilmiyor.

Adsense yoluyla gelir elde etmek istiyorsanız kod oluşturmanıza gerek yok. Blogger kontrol panelinden blogunuzun istediğiniz bölümüne Adsense yerleştirebiliyorsunuz.

Global olduğu için dünya çapındaki bir çok blog servisi tarafından destekleniyor. Bloglar için yapılan widgetların hemen hemen hepsi Blogger uyumlu olduğu için beğendiğiniz bir widget’ı kolayca blogunuza ekleyebiliyorsunuz.

Blogger’da blog açtığınızda site adresiniz subdomain oluyor. Bu da diğer blog servislerine oranla arama motorlarında daha üstlerde yer almanızı sağlıyor.

Blogger tamamen Türkçe olarak kullanılabiliyor.

Sonuç olarak Blogger’ın yerinde sayan bi servis olmadığını da belirtmekte fayda var. Altyapısını ve özelliklerini günden güne yenileyip güçlendiriyor. Örneğin bir önceki yazılarımızda değindiğimiz gibi, Kontrol Paneli’ni daha kullanışlı hale getirecek yeni tab eklentileri yapıyor.

Ayrıca İstatistikler ekranı sayesinde, Google Analytics gibi aracılara gerek kalmadan detaylı bir şekilde yazılarınızın ne kadar okunduğu, blogunuzun ne kadar trafik aldığı, trafiğinizi hangi kanallar üzerinden, hangi ülkelerden sağladığınız gibi tüm detaylı verilere ulaşmanız da mümkün.